Taaldocenten zijn zeer ontevreden over de inburgering, meldt Trouw. Examenonderdelen zijn te moeilijk, inburgeraars krijgen geen inzage in hun fouten en er zijn lange wachttijden. Bovendien toetst het examen vooral taalkennis en bereidt het inburgeraars te weinig voor op meedoen in de samen­leving.

Nieuwkomers die het inburgeringsexamen niet binnen drie jaar halen, krijgen een boete. Dat is onterecht, vinden de NT2-docenten, want het is het systeem dat niet deugt. Monique Schoorl van de beroepsvereniging NT2: “Vroeger deed men opdrachten buiten de deur: naar de woningbouwvereniging, een gesprek bij de arts, vrije dagen vragen aan de werkgever. Nu is het vooral theorie achter de computer. Nieuwkomers die wij nu afleveren zijn veel minder assertief, mondeling minder vaardig en minder voorbereid op meedoen in de maatschappij dan voorheen.” (Trouw)

De inburgering was deze week al eerder in het nieuws. Maandag gaf een aantal Nederlandse gemeentes aan de regie terug te willen over de inburgering, en woensdag stelde een Vlaams kenniscentrum dat de kloof tussen de klas en de praktijk te groot is. 

Vorige Volgende