Het alfabet staat dezer dagen op verschillende manieren in de belangstelling van de kunstwereld. Ten eerste is in het (met sluiting bedreigde) Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag de tentoonstelling Leestekenen. De eigenzinnige kijk van Joke van Leeuwen op het alfabet te zien, waarin wordt gefocust "op het alfabet in een boeiende reeks abc-boeken, op beelden die al dan niet toevallig ook letters zijn en op de verwevenheid van tekst en beeld in allerlei andere vormen, van eeuwenoude boeken tot visuele poëzie en voorbeelden uit het werk van Joke van Leeuwen". Gastconservator is, hoe kan het anders, Joke van Leeuwen. De tentoonstelling is te zien tot en met 19 augustus.

Die belangstelling voor het alfabet staat niet op zichzelf, want ook in het MoMA in New York is sinds begin mei een tentoonstelling te zien waarin het 'alfabet in de kunst' centraal staat.

Ten slotte is er het nieuwste boek van schrijver K. Schippers, die de laatste pakweg tien jaar in zijn romans nogal eens de relatie tussen taal en werkelijkheid onderzoekt. In Op de foto gebeurt dat onder meer door een zoektocht naar de 27ste letter van het alfabet.

Een fragment uit Op de foto staat hier. K. Schippers werd naar aanleiding van zijn ‘taalboek’ Zilah in 2003 geïnterviewd voor Onze Taal.