De afgelopen twee weken vond de verkiezing voor de beste leraar Nederlands van Nederland en Vlaanderen plaats. Nieuw dit jaar was dat ook NT2-docenten meedongen naar de titel, oftewel docenten die Nederlands geven aan volwassen niet-moeder­taal­sprekers.

De verkiezing is een initiatief van het radioprogram­ma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal, en wordt ondersteund door onderwijs­organisaties in Nederland en België. De afgelopen maanden werd er elke week in De Taalstaat (zaterdags van 11.00 tot 13.00 uur op NPO Radio 1) een kandidaat geïnterviewd door presentator Frits Spits. Vervolgens werd hij of zij aan de tand gevoeld door de jury, bestaande uit Trudy Coenen (leraar van het jaar in 2010), Peter-Arno Coppen (hoogleraar vakdidactiek in Nijmegen en redacteur van Onze Taal) en Frans Daems (oud-hoogleraar vakdidactiek in Antwerpen).

In de uitzending van 14 mei koos de jury uit de twaalf kandidaten er drie, op wie gestemd kon worden in een publieksverkiezing. Deze verkiezing is inmiddels gesloten en de winnaar is bekendgemaakt in een feestelijke uitzending van De Taalstaat op 28 mei De beste leraar Nederlands ontving uit handen van minister van Onderwijs Jet Bussemaker een oorkonde en een prijs.


Foto: Iris Vetter