Het is komkommertijd, maar niet bij Onze Taal. Verschillende media wisten het genootschap dit weekend weer te vinden, voor een antwoord op prangende vragen.

Taaladviseur Wouter van Wingerden werd vrijdag gebeld door Gijs Staverman (Gijs 2.0) om eens uit te leggen waar die term komkommertijd vandaan komt. Kent alleen onze taal zo'n begrip voor de zomerperiode zonder (écht) nieuws, of bestaan er vergelijkbare woorden in andere talen?

Zaterdag was het tijd voor De Taalstaat. Houdt het programma dan geen zomerstop? Ja, of eigenlijk, nee, het houdt geen zomerstop. Wouter van Wingerden mocht in de vaste rubriek 'Het Taalloket' uitleggen hoe je zo'n vraag met niet of geen erin nu het best kunt beantwoorden.

Bureau Kijk in de Vegte kreeg zondag de vraag van een luisteraar waarom een verdieping eigenlijk geen 'verhoging' heet. Taaladviseur Jaco de Kraker bood uitkomst.

De fragmenten zijn te beluisteren via de links. Taaladviezen over de onderwerpen staan elders op deze website (komkommertijd, ontkennende vraag, verdieping), en voor wie op zoek is naar meer (antwoorden op) prangende vragen is er de uitgave Waar komt pindakaas vandaan? En 99 andere vragen over woorden.


Meer horen of zien van Onze Taal? Bekijk het 'Onze Taal in de media'-overzicht.