Toen de film Het meisje met het rode haar (over verzetstrijdster Hannie Schaft) draaide, ging er een running gag door ons huis: ‘Waar is Hannie?’ ‘Hannie schaft!’ Daarna vielen me steeds vaker namen op die een zin vormen. Ik noemde ze naamzinnen: een voor- en achternaam die samen een zin vormen met een onderwerp en een gezegde, zoals Johan Kaart. Als je erop gaat letten, zie je ze overal - niet alleen bij bekende Nederlanders, maar ook bij de mensen om je heen.

Naamzinnen bekende Nederlanders: Ted Troost, Jan Rot, Doesjka Dubbelt, Viola Holt, Hannie Schaft en meer ...

Naamzinnen onbekende Nederlanders: Jan Zweet, Max Put, Pieter Fluit en meer ...

Sommige naamzinnen hebben iets extra's. Zo is er de papierfabrikant Proost en Brandt, waarvan de grondleggers allebei een naamzinnaam hadden: Pieter Proost en Johannes Brandt. En wat dacht u van de huisarts Angela Spit, de danser Rinus Sprong, of het echtpaar Jacobus en Wilhelmina Krikken? Maar er zijn ook andere naamzinnen, bijvoorbeeld die met een gebiedende wijs, zoals Ard Schenk (toepasselijk, omdat schaatser Ard Schenk eens na een doorwaakte nacht met veel drank de tien kilometer won).

Naamzinnen met een gebiedende wijs: Carrie Slee, Ard Schenk, Diederik Stapel, Cokkie Snoei, Jan Pronk en meer ...

In het buitenland heb je ook naamzinnen. In 2009 had The Huffington Post er een item over: in de (uiteraard Engelstalige) toptien stonden bijvoorbeeld Jeremy Irons, Tom Waits, Britney Spears en Mark Spitz. Maar uiteraard vind je over de grens ook Nederlandse naamzinnen, zoals Marcel Proust, Willy Brandt, Helmut Bracht, Effi Briest, Ingeborg Hecht, James Last en meer ...

Steeds als er een nieuwe naam opdook (zoals een paar jaar geleden Franca Treur) dacht ik: ik moet er toch eens een lijst van maken. Dat heb ik nu op verzoek van Onze Taal gedaan. En u mag het aanvullen. En om het niet al te moeilijk te maken, mogen namen met spelfouten ook: Matthijs Quast is een prima naamzin. We zijn benieuwd naar uw inzendingen. Uw reacties kunt u sturen naar:

Max Dohle (aanvoegende wijs), tekstschrijver