Zaterdag is het weer zover: Canvas en NPO 2 zenden Het Groot Dictee der Nederlandse Taal uit. De 26e editie is anders dan anders. Er wordt niet langer vooral onderscheid gemaakt tussen de prominente deelnemers en de krantenlezers die zich hebben gekwalificeerd (lezers van de Volkskrant en De Morgen). In plaats daarvan worden Nederland en Vlaanderen tegenover elkaar gezet: aan de ene kant van de Eerste Kamer zitten de Nederlandse deelnemers, aan de andere kant de Vlaamse.

Ook blijft het niet bij het dictee alleen. In een finale nemen een Nederlands en een Vlaams team het tegen elkaar op. Beide teams bestaan uit de prominent en de lezer die het best gepresteerd hebben. Zij moeten nog eens enkele moeilijke woorden correct spellen. Het team dat de minste fouten maakt, is de winnaar van het Groot Dictee 2015.

Afgelopen zaterdag mochten de officiële deelnemers al zwoegen op de tekst, die dit jaar geschreven werd door Lieve Joris. Onze Taal woonde de opnames bij, maar kan er uiteraard nog niets over loslaten. Wel maakten we twee tests, speciaal voor de dicteeliefhebbers die zaterdag meeschrijven en nu nog even willen oefenen:

Kijk hier voor nog meer tips en oefeningen.

Alvast veel succes!


Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt zaterdag 19 december uitgezonden op Canvas (20.40 uur) en NPO 2 (20.20 uur). Canvas biedt de mogelijkheid om online mee te schrijven.

Na de uitzending plaatsen we de volledige tekst van het dictee met een toelichting op deze website.