Binnenkort worden er aan programma’s als WhatsApp en Facebook Messenger 56 nieuwe emoji’s toegevoegd, zo meldt onder meer The Telegraph.

Toeval of niet, twee ervan had Onze Taal eerder dit jaar ook al voorgesteld:

Zum Kotzen

Ssssttt!

 

We publiceerden deze twee plaatjes in het aprilnummer van Onze Taal, samen met nog vijf voorstellen die waren aangedragen door de lezers van het tijdschrift, en die uitgewerkt waren door Matthijs Sluiter van Studio het Mes.

Maar niet heus

De zoektocht was onderdeel van onze rubriek ‘Gaten in de taal’, waarin we sinds jaar en dag naamloze begrippen van woorden voorzien. Omdat sommige geleerden wel beweren dat ook de hele emoji-verzameling steeds meer kenmerken vertoont van een taal, waren we voor één keer op zoek gegaan naar de gaten in de beeldtaal. En naast plaatjes voor bijvoorbeeld ‘maar niet heus’ en ‘typefout’, kwamen toen ook twee emoji’s uit de bus die nu dus wereldwijd ingang gaan vinden.

Borstvoeding

Unicode, de instantie die bepaalt welke emoji’s er in omloop komen, heeft nog 54 andere begrippen geïntroduceerd waarvoor plaatjes zullen komen.


beeld: emojipedia

 

Vooral de vrouw met hoofddoek, de vampier en de borstvoeding trekken wereldwijd veel aandacht.

Eigen ontwerpers

Overigens beslist Unicode niet zelf hoe de plaatjes er uiteindelijk precies uit komen te zien. Ieder bedrijf, of het nu Apple is of Google, zet daar zijn eigen ontwerpers op. Vandaar dat de ene smiley de andere niet is.