Voor de vierde keer op rij gaan radioprogramma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal op zoek naar de beste leraar Nederlands van het jaar. De verkiezing is begin januari van start gegaan: docenten uit Nederland en België kunnen zichzelf aanmelden, of aangemeld worden door bijvoorbeeld leerlingen of collega’s (via taalstaat@kro-ncrv.nl). Aanmelding is mogelijk t/m 22 februari 2017. Het gaat dit jaar weer om docenten uit het reguliere onderwijs. Vorig jaar werd ook het NT2-veld bij de verkiezing betrokken, maar de verschillen tussen de vakgebieden bleken te groot om docenten goed met elkaar te kunnen vergelijken. 

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Trudy Coenen (lerares Nederlands op het Montessori College in Amsterdam-Oost), Peter-Arno Coppen (hoogleraar vakdidactiek van het Nederlands aan de universiteit van Nijmegen en redacteur van Onze Taal) en Frans Daems (emeritus hoogleraar vakdidactiek van het Nederlands van de Universiteit Antwerpen). De geselecteerde kandidaten mogen zich vervolgens in De Taalstaat presenteren. Na die presentaties kiest de jury de finalisten, op wie gestemd kan worden door het publiek. Op 20 mei wordt bekendgemaakt wie zich dit jaar de beste leraar Nederlands van Nederland en België mag noemen. 

De voorgaande edities van de verkiezing werden gewonnen door Maaike van Herwaarden (2016), Arnoud Kuijpers (2015) en Martijn Koek (2014). Op de foto staat Maaike van Herwaarden als tweede aan de linkerkant. 


Lees ook: ‘“Ik wil uitstralen dat ik het vak prachtig vind” - Gesprek met de beste leraren Nederlands’ (Onze Taal, januari 2016).