Waar is de meisje? Zo heette een hitje van eerder dit jaar. Wij vragen ons dan af: waar is het meisje gebleven? Dat het woordgeslachtsysteem van het Nederlands op losse schroeven staat, was een paar maanden geleden groot in het nieuws: het lidwoord het dreigt te verdwijnen. Niet direct, maar misschien wel over honderd jaar. Intussen bleek uit honderden taalvragen die aan de Taaladviesdienst gesteld werden, dat mensen steeds meer moeite krijgen met het gebruiken van de juiste verwijswoorden.

Een andere trend in het afgelopen jaar was de toename van vragen over hij wilt of hij wil. Steeds vaker zijn mensen geneigd te denken dat hij wil fout is, omdat er bij een derde persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd altijd een t hoort te staan. Helaas is hij wil nu juist een uitzondering. Een duidelijk geval van hypercorrectie dus, maar wie weet wint de systeemdwang het over enkele generaties wel.

Wat waren nog meer taaltrends die in 2011 de kop opstaken? En wat zou er volgens u in 2012 voor nieuws kunnen opduiken in onze taal? Wij wagen ons niet aan voorspellingen, maar we zijn benieuwd naar uw reacties.

Tot slot wenst Onze Taal alle leden, lezers, volgers, bellers en websitebezoekers een mooi taaljaar!