Welke leraar Nederlands onderscheidt zich van anderen? Wie valt op door zijn of haar bijzondere inzet, inspirerende lesmethode en didactische kwaliteiten? Voor het vijfde jaar op rij gaan NPO Radio 1-programma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal op zoek naar de beste leraar Nederlands van Nederland en België. Docenten kunnen zichzelf aanmelden of kunnen aangemeld worden door bijvoorbeeld leerlingen of collega’s via taalstaat@kro-ncrv.nl

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Trudy Coenen (lerares Nederlands op het Montessori College Oost in Amsterdam), Peter-Arno Coppen (hoogleraar vakdidactiek van het Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen en redacteur van Onze Taal) en Frans Daems (emeritus hoogleraar vakdidactiek van het Nederlands aan de Universiteit Antwerpen). De geselecteerde kandidaten mogen zich vervolgens in De Taalstaat presenteren. Na die presentaties kiest de jury de finalisten, op wie gestemd kan worden door het publiek. Op 26 mei wordt bekendgemaakt wie zich dit jaar de beste leraar Nederlands van Nederland en België mag noemen. 

Om het eerste lustrum van deze verkiezing te vieren, zal de aftrap extra feestelijk zijn. Zo zullen bekende Nederlanders, onder wie Erik van Muiswinkel en Roos Schlikker, tijdens een uitzending van De Taalstaat een ode brengen aan de docent Nederlands die zij nooit zijn vergeten. Daarnaast zullen dit jaar ook leerlingen van de voorgedragen docenten ingeschakeld worden. Aan hen wordt gevraagd een filmpje te maken van hun docent om zo een inkijkje te geven in zijn of haar manier van lesgeven. 

De voorgaande edities van de verkiezing werden gewonnen door Tamara Stojakovic (2017), Maaike van Herwaarden (2016), Arnoud Kuijpers (2015) en Martijn Koek (2014).


Op de foto: de finalisten van 2017 (Didy Pijpker, Henk ter Haar en Tamara Stojakovic), samen met De Taalstaat-presentator Frits Spits en toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker. (Foto: Ben den Ouden)