Waar komt de uitdrukking een dronkemansgebedje doen vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

Een dronkemansgebedje doen betekent ‘je laatste geld’ uittellen. De manier waarop de dronkeman dan zijn muntjes uittelt, wordt vergeleken met het bidden met een rozenkrans. Bij het bidden met een rozenkrans, laat je immers de kralen ook door je vingers glijden. In beide gevallen koester je hoop: dat je genoeg geld hebt voor een borrel ofwel dat je gebed wordt verhoord.

Het Woordenboek der Nederlandsche Taal kent nog meer samenstellingen met dronkeman, zoals: dronkemanslied, dronkemanspartij (“gelegenheid, dat veel menschen in elkaars omgeving dronken zijn”), dronkemanspraat, dronkemansschuit (“naar het schijnt: nachtschuit voor uitgaande menschen die zich verlaat hebben”), dronkemansslot (“krukslot, dat naar beide zijden opengaat”), dronkemanstimp (“soort broodje”) en dronkemansverdriet.

Volgens het officiële Groene Boekje is alleen dronkenmansgebedje juist, met tussen-n. In onze Spellingwijzer Onze Taal staat ook het niet-officiële alternatief dronkemansgebedje. Hetzelfde geldt voor dronke(n)man.