Mondiaal heeft maar één betekenis, namelijk ‘wereldwijd’, of uitgebreider gezegd: ‘over de hele wereld verspreid’, ‘over de hele wereld bekend’, ‘de hele wereld betreffend’. Bijvoorbeeld:

  • De afname van de biodiversiteit moet worden gestopt en de regeringsleiders hebben beloofd bij te dragen aan de aanpak van deze mondiale problematiek.
  • In 2009 hadden we te maken met een mondiale economische crisis. 
  • De tennisser staat sinds kort in top-50 van de mondiale ranglijst.

Globaal heeft twee betekenissen. De eerste is ‘niet gedetailleerd’, ‘niet tot in alle bijzonderheden’. Bijvoorbeeld: een globale berekening en iets globaal doorlezen. Vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw kreeg globaal, waarschijnlijk onder invloed van het Engels, ook de betekenis ‘mondiaal’. De woordenboeken vermelden deze nieuwere betekenis ook al decennialang. Toch is het mogelijk dat lezers even in de war raken als ze een globale problematiek zien staan. Dat gebeurt niet bij een mondiale problemtiek.

Het probleem doet zich minder sterk voor bij globalisering (‘mondialisering’) en bij antiglobalisme, de beweging die zich verzet tegen de mondialisering van de economie, vooral vanwege de negatieve gevolgen daarvan voor het milieu en voor armere landen. Voor antiglobalisme bestaat zelfs geen gangbaar alternatief.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail