Herkanser is afgeleid van het werkwoord herkansen; het betekent ‘iemand die een examen opnieuw maakt’. Het achtervoegsel -er kunnen we achter heel veel werkwoordstammen zetten; de betekenis is telkens ‘iemand die ...’: danser van dansen, schrijver van schrijven en fietser van fietsen.

Woordenboeken en -lijsten (zoals Van Dale en het Groene Boekje) kunnen niet alle woorden opnemen die in het Nederlands bestaan; dat zijn er veel te veel. We kunnen namelijk eindeloos nieuwe woorden maken, onder meer door woorden samen te voegen (samenstellingen) of door woorden af te leiden van andere, zoals in het geval van herkanser. Veel nieuwe woorden zijn ‘doorzichtig’: de betekenis is meteen duidelijk. Bij herkanser is dat ook het geval; als je de betekenis van herkansen kent (en die staat wel in de woordenboeken), en je weet dat we met het achtervoegsel -er ‘iemand die ...’ bedoelen (doordat je heel veel woorden kent die zo gevormd zijn), dan weet je ook dat een herkanser ‘iemand die een examen opnieuw maakt’ is. Woordenboekmakers nemen liever niet te veel van dit soort doorzichtige woorden op – ruimte is kostbaar.

Het Groene Boekje hanteert als belangrijk criterium voor opname dat woorden vaak moeten voorkomen in het geschreven Nederlands (bijvoorbeeld in kranten).

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail