Je leest weleens over de plaats delict: de plaats waar een misdrijf of overtreding heeft plaatsgevonden. Is dat een juiste woordkeus?

Plaats delict is een ingeburgerde verkorte vorm van de plaats van het delict, oftewel: de plaats waar het delict gebeurde. Deze verkorte vorm is naar alle waarschijnlijkheid overgenomen uit het politie- of het juridisch jargon. De Latijnse aanduiding locus delicti betekent ook letterlijk ‘de plaats van het delict’.

De neerlandicus Wim Kuipers, die in 2004 in zijn rubriek ‘De Taalbox’ in het Limburgs Dagblad over plaats delict schreef, verwijst naar de formulieren die de politie moet invullen als er een delict is gepleegd. Eén rubriek heet: ‘plaats delict’ - daarachter wordt dan de plaats ingevuld waar het delict voorviel. Dit korte ‘plaats delict’ kwam de politiemensen zo vaak onder ogen dat het een vaste term werd. Deze jargonterm is vervolgens overgenomen in de media. Plaats delict staat sinds 2005 in diverse naslagwerken, waaronder de Spellingwijzer Onze Taal. Zie ook de spellingwebsite Spellingsite.nu.

Meervoud en lidwoord

Het meervoud is plaatsen delict. Omdat niet delict maar plaats het hoofdwoord van de woordgroep is, is het niet het plaats delict, maar de plaats delict.