Verwestersen (met s), waarbij het voltooid deelwoord verwesterst hoort, ligt op het eerste gezicht misschien het meest voor de hand. Er wordt immers iets als ‘westers worden’ mee bedoeld. Toch is ook verwesteren zonder de s, waarbij het voltooid deelwoord verwesterd hoort, al lange tijd ingeburgerd. Voorbeelden:

  • Bali is in de loop van de tijd flink verwesterd/verwesterst.
  • Veel gerechten verschijnen in verwesterde/verwesterste vorm op Nederlandse menukaarten.

Verwesteren/verwestersen in oude kranten

In kranten uit 1925 zijn deze citaten te vinden: “De Turksche republiek wordt ‘verwesterd’” en “(...) om het geheele volk, zonder verder uitstel, ten minste uiterlijk te verwesteren” (uit een artikel over “de moderniseering der Turken”). Uit een krant uit 1922: “Het Budhisme neemt in Indië af. Sinds de Theosofie het verwesterst heeft, wendt de bevolking er zich van af.” Een krant uit 1928: “(...) de politiek, die de Indonesiër wil binnenleiden in de Westerse cultuur (zonder hem geheel te verwestersen)”.

In de twintigste eeuw lijkt verwesterd iets gebruikelijker te zijn in kranten dan verwesterst. Tegenwoordig lijkt verwesterd zelfs duidelijk het gebruikelijkst. Misschien komt dat doordat verwesterst lastig uitspreekbaar is.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail