Volgens de officiële spelling is alleen appel juist, zonder accent grave. Het is dus officieel een appel op iemand doen (‘iemand iets dringend verzoeken’). Toch is appèl een veelvoorkomende en ook goed te verdedigen alternatieve spelling.

Knipperlichtrelatie

De Nederlandse spelling heeft een lange knipperlichtrelatie achter de rug met het accent grave in appèl. In de eerste officiële woordenlijst (Woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche Taal van De Vries en Te Winkel, 1863) stond appèl. Van Dale nam van zijn eerste (1864) tot en met zijn achtste druk (1961) ook appèl op. Daarna werd het appel, onder invloed van het Groene Boekje van 1954, dat het accent grave schrapte. In het Groene Boekje van 1995 werd het toch weer appèl, en in de uitgave van 2005 weer appel. In 2015 is het appel gebleven.

De reden dat appel in de officiële spelling geen accent krijgt, is dat het in de taal van herkomst – het Frans – ook zonder accent wordt geschreven. Het accent in appèl is voor veel Nederlandstaligen echter onlosmakelijk verbonden met het woord; het fungeert als een uitspraakteken, net als in en blèren. Bovendien heeft appel zonder accent al een andere betekenis, en in sommige contexten is niet direct duidelijk welk woord bedoeld is.

Betekenis en voorbeelden

Appèl heeft verschillende betekenissen. De bekendste zijn: ‘hoger beroep’, ‘sein om zich te verzamelen’ en ‘reclamering, melding van een overtreding’ (bijvoorbeeld in de sport). Hieronder staan meer voorbeelden van uitdrukkingen en combinaties met appel/appèl.

Officieel Alternatief
er was een appel voor hands er was een appèl voor hands
op het appel ontbreken op het appèl ontbreken
appeldagvaarding appèldagvaarding
appelgeding appèlgeding
appelgrond appèlgrond
appelinstantie appèlinstantie
appelmogelijkheid appèlmogelijkheid
appelprocedure appèlprocedure
appelrecht appèlrecht
appelrechter appèlrechter
appelvonnis appèlvonnis
appelzaak appèlzaak
avondappel avondappèl
middagappel middagappèl
ochtendappel ochtendappèl
spoedappel spoedappèl

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail