Veel mensen hebben geleerd dat het onbeleefd is om jezelf eerst te noemen. Dat zou ook gelden voor het begin van een brief. Maar hoewel het netjes is om je bescheiden op te stellen, kan het in veel gevallen toch heel functioneel zijn om een brief (of een e-mail of andere tekst) met ik te laten beginnen.

Als het in de brief of mail belangrijk is om meteen aan te geven wie je bent en/of waarom je iemand aanschrijft, is het soms erg gekunsteld om het woord ik te vermijden. De stijl wordt er al snel omslachtig van:

  • Met veel belangstelling las ik ...
  • In uw advertentie in ... vraagt u om ...
  • Graag stel ik me eerst even voor.

Een brief die nu eenmaal om jou draait – bijvoorbeeld omdat je solliciteert, of omdat je op een persoonlijke manier iets onder de aandacht wilt brengen – mag een persoonlijke toon hebben. Daarom is het volgens steeds meer mensen echt niet gek om bijvoorbeeld zo te beginnen:

  • Ik las gisteren uw vacature voor een projectmanager, en daar werd ik zo enthousiast van dat ik graag naar die functie solliciteer.
  • Ik ben Amy de Rooij, misschien wel uw nieuwe receptioniste.
  • Ik ben Linda Verheij, taaladviseur van Onze Taal, en ik wil u graag laten kennismaken met onze nieuwsbrief Taalpost.

Wie het toch geen prettig idee vindt om een brief of mail met ik te beginnen, hoeft het natuurlijk niet te doen. In sommige organisaties zal het bovendien (nog) niet gewaardeerd worden. Maar het is hoe dan ook geen regel dat het niet zou mogen omdat het een 'fout' zou zijn.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail