Verschil in opbouw

Er zijn twee soorten combinaties met chef:

  1. die waarbij het tweede woord een dienst of afdeling aangeeft: chef redactie, chef nachtploeg, chef inkoop, chef lege dozen;
  2. die waarbij het tweede woord een beroepsaanduiding is: chef-dirigent, chef-inkoper, chef-kok, chef-machinist, chef-monteur, chef-redacteur.

De aanduidingen van het type 1 zijn functieaanduidingen in telegramstijl. Eigenlijk moeten ze opgevat worden als ‘chef van de redactie’, ‘chef van de nachtploeg’, enzovoort.

De aanduidingen van het type 2 kunnen op twee manieren worden opgevat: als een samenstelling met gelijkwaardige delen (zoals directeur-grootaandeelhouder of prins-regent), of als een samenstelling met een eerste deel dat een status aanduidt (zoals aspirant-lid of kandidaat-notaris). In beide gevallen is een streepje tussen de delen juist.

Twijfelgevallen

Chef-staf (‘hoofd van een legerstaf’) is een ingeburgerde uitzondering. Maar de schrijfwijzen chef-redactie en chef-sport, die de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje) geeft, zijn minder goed te verdedigen; chef redactie en chef sport vallen onder type 1 en krijgen dus logischerwijs een spatie. De Taalunie-website Taaladvies.net (zie de link hieronder) vindt beide schrijfwijzen verdedigbaar.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail