De n in goedenavond is een oude naamvals-n. In goedemorgengoedemiddag en goedenacht is de n in de loop van de tijd weggevallen. In goedenavond heeft hij zich weten te handhaven, evenals in goedendag.

In goedenavond en goedendag is de n bij veel mensen hoorbaar in de uitspraak. Goedenavond is met n bovendien iets gemakkelijker uit te spreken dan goedeavond. In goedendag lokt de d van dag het uitspreken van de n zelfs uit: beide klanken vorm je met de tong tegen de tanden. Zo kon de oude naamvals-n zich handhaven in goedenavond en goedendag. Ook in bijvoorbeeld grotendeels, ’s anderendaags, op den duur en voor den dag komen is deze n bewaard gebleven voor de d van het eropvolgende woord.

Goeienavond

In spreektaal hoor je vaak een i in plaats van een d. Op schrift kun je die uitspraak laten zien door bijvoorbeeld goeienavond, goeienacht en goeiedag te schrijven. Het is wat informeler.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag

Zonder naamvals-n

goedemorgen

goedemiddag

goedenacht

Met naamvals-n

goedendag

goedenavond

Met een i (iets informeler dan het rijtje links)

goeiemorgen

goeiemiddag

goeienacht

goeie(n)dag

goeie(n)avond

Oorspronkelijk waren ook goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht met een naamvals-n in het midden. Die n was alleen niet te horen in de uitspraak en daardoor liet men hem in de loop van de twintigste eeuw ook op schrift weg. De vormen zonder n werden vervolgens de spellingnorm: goedemorgen, goedemiddag en goedenacht.