Wat is juist: hiv-virus of hivvirus?
Hiv-virus komt het meest voor en is het duidelijkst, maar hivvirus is ook juist.
Hiv is een afkorting, namelijk van human immunodeficiency virus. Als je hiv letter voor letter uitspreekt, dus als ‘ha-ie-vee’, zie je het ook echt nog als een afkorting. Maar ook de uitspraak ‘hif’ komt vaak voor. Als je hiv uitspreekt als ‘hif’, zie je de afkorting als een ‘gewoon’ woord. Dit verschil heeft gevolgen voor de spelling als je een woord achter hiv zet waar het één geheel, een samenstelling, mee vormt. Bijvoorbeeld: hivbesmetting is goed als je ‘hif’ zegt, maar als je ‘ha-ie-vee’ zegt, is het streepje in hiv-besmetting verplicht. Dat is de reden dat je in woordenboeken en woordenlijsten bij samenstellingen met hiv steeds twee varianten ziet staan: een mét én een zonder streepje: hiv-besmetting/hivbesmetting, hiv-virus/hivvirus, enz.
Hiv-virus, hiv-besmetting
In samenstellingen met afkortingen is het streepje verplicht. Bijvoorbeeld: tv-programma, breedbeeld-tv, cd-speler en vmbo-diploma. De afkortingen tv, cd en vmbo spreek je letter voor letter uit. Het zijn dus ‘echte’ afkortingen. Als je hiv ook als zo’n echte afkorting uitspreekt, als ‘haa-ie-vee’, is hiv-virus en hiv-besmetting juist.
Hivvirus, hivbesmetting
Veel mensen spreken hiv uit als ‘hif’, alsof het een gewoon woord is. In dat geval schrijf je hiv in principe vast aan het woord waarmee het een samenstelling vormt. Hivvirus en hivbesmetting zijn dan vergelijkbaar met aidspatiënt, latrelatie en radarbeelden. Aids, lat en radar zijn namelijk ook eigenlijk afkortingen (acquired immune deficiency syndrome, living apart together, radio detecting and ranging).
Streepje voor de duidelijkheid
Je mag altijd een streepje zetten om een samenstelling te verduidelijken. Deze mogelijkheid wordt verschillende keren genoemd in de officiële spellingregels. Dat betekent dat hiv-virus en hiv-besmetting sowieso goed zijn, net als aids-patiënt, lat-relatie en radar-beelden.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen
(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)
Of stel je vraag via social media of per mail