Doordat nieuwswebsites snel veranderen, kan de redactie van Onze Taal niet garanderen dat onderstaande koppelingen nog werken.

  • Spreekstijl Vrouwen hebben een betrokken spreekstijl, met relatief veel werkwoorden en veelvoorkomende woorden. Mannen praten juist informatiever en gebruiken meer zelfstandige naamwoorden en unieke woorden. Dat concludeert Karen Keune in haar proefschrift op basis van het Corpus Gesproken Nederlands.
  • Vreemde taal Europese kinderen beginnen op steeds jongere leeftijd met het leren van een vreemde taal, zo blijkt uit het rapport Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012. De Duitstalige gemeenschap in België spant de kroon: daar krijgen peuters van tweeënhalf al les in een vreemde taal.
  • Chinees De eerste Leidse lichting docenten Chinees is onlangs afgestudeerd. De eerstegraadslerarenopleiding is in 2011 bij het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON) van start gegaan.
  • Zesentwintigste Volgens de jaarlijkse ranglijst Times Higher Education is de Universiteit Leiden, net als vorig jaar, de beste Nederlandse alfa-universiteit (26ste plaats). Eerder dit jaar verscheen de QS World University Rankings. Daar stond Leiden op de 41ste plaats.
  • Woordenschat Bij intelligentietesten scoren Vlamingen in alle leeftijdscategorieën op het onderdeel woordenschat beter dan Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van Pearson Assessment and Information onder ruim vijftienhonderd mensen.
  • Taalles De gemeente Den Haag trekt ruim twee miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat 7540 Hagenaars de komende twee jaar Nederlandse taallessen kunnen blijven volgen. Hiermee vangt de gemeente een deel van de bezuinigingen van het Rijk op.
  • Rechten De rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden gaat bij tentamens strenger controleren op taalbeheersing. Daarnaast komt er een algemene taaltoets, en wordt ernaar gestreefd studenten meer feedback te geven op taalfouten.