Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
7 juni 2018
 
actuaris (de)
betekenis
wiskundig of economisch adviseur, verzekeringswiskundige

uitspraak
[ak-tu-a-ris]

citaat
“‘De gedachte is dat de verhoging van de AOW-leeftijd de stijging van de levensverwachting compenseert’, zegt actuaris Daan Kleinloog in de krant. ‘Als het doel is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven een AOW-uitkering krijgen, dan gaat dit nu te snel’, aldus Kleinloog, die de kwestie samen met andere actuarissen heeft uitgezocht.”
Bron: Verzekeringsexperts: ‘AOW-leeftijd kan best minder snel omhoog’ (AD, 5 juni 2018)

woordfeit
Een actuaris is een “wiskundig en economisch raadgever die risico’s berekent en beoordeelt, bijv. voor een verzekeringsmaatschappij, pensioenfonds, bank”, zoals het Prisma-woordenboek Nederlands XL het omschrijft. Deze betekenis is aan het begin van de twintigste eeuw overgenomen van het Engelse actuary. Eerder betekende actuaris ‘beheerder van geldmiddelen’, maar die betekenis is verouderd.
Actuaris komt van het Latijnse actuarius, dat onder meer ‘stenograaf, notulist’, ‘secretaris’, ‘boekhouder’ en ‘rentmeester’ betekent. Dat is een afleiding van acta ‘behandelde zaken’, het meervoud van actum ‘daad, handeling’, dat weer bij het werkwoord agere ‘doen, handelen’ hoort. Ook actie en actief zijn van actum afgeleid.
 
 
 
Word lid van Onze Taal en ontvang het boek
Mijn vader zei altijd
 

Het leukste, interessantste én grootste tijdschrift over taal - dat is Onze Taal, taalkundig verant­woord en prettig lees­baar. Artikelen, interviews, columns en rubrieken over uiteen­lopende onderwerpen als etymologie, argumentatie, woorden­boeken, spelling en jongeren­taal – en nog heel veel meer.

Leden van het Genootschap Onze Taal ontvangen:

  • tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal (op papier én digitaal)
  • deskundig en persoonlijk taaladvies (per e-mail gratis antwoord op taalvragen)
  • korting op taaltrainingen en het Onze Taal-congres

De normale prijs van het lidmaatschap is € 42,– per jaar (tien nummers). 

Als u nú lid wordt (via onderstaande knop), ontvangt u voor € 45,– een jaar lang Onze Taal plus het boek Mijn vader zei altijd (winkelprijs: € 10,-). 

Deze prijs geldt voor leden in Nederland. Voor België en overige landen gelden andere prijzen (tarief België / tarieven overige landen). 

Meer informatie over het boek Mijn vader zei altijd vindt u in onze webwinkel

Word lid
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief