Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
28 september 2017
 
affectie (de)
betekenis
genegenheid
  
uitspraak
[af-fek-sie]

citaat
“De mensen in deze gemeenschap komen uit een moeilijk sociaal milieu. Ze missen affectie of aandacht van hun familie en vallen buiten de maatschappij.”
Bron: Overleven op en onder de straat (Naomi Heidinga, Pf.nl, 23 september 2017)

woordfeit
Affectie is al in de Middeleeuwen uit het Frans overgenomen. Affection gaat terug op het Latijnse affectio ‘inwerking, stemming, genegenheid’, en dat komt weer van het Latijnse afficere ‘aandoen, in een bepaalde stemming/toestand brengen’, dat als voltooid deelwoord affectus heeft. Aan het zelfstandig naamwoord affectus voor ‘gemoedstoestand, stemming’ danken we het woord affect ‘gemoedsaandoening’.
Een versterkende afleiding van het Latijnse werkwoord afficere is affectare, dat onder meer ‘aangrijpen’, ‘teisteren’ en ‘voorwenden, doen alsof’ betekent. Dit werkwoord is in het Nederlands terechtgekomen als affecteren, waarvan vooral het voltooid deelwoord nog bekend is: geaffecteerd (bijvoorbeeld in geaffecteerd spreken) betekent ‘gekunsteld’, ‘op een gekunstelde manier netjes’ of ‘bekakt’.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Training zakelijk schrijven 
 

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen, nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan een training Zakelijk schrijven bij Onze Taal. Er zijn nog twee plaatsen vrij voor de training van donderdag 5 oktober in Amsterdam. 

Lees meer
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Download onze brochure voor meer informatie.
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
okt.
05
Training zakelijk schrijven 
Amsterdam (1 dag)

In deze training wordt u zich bewust van de eisen die hedendaagse lezers stellen aan teksten. Veel lezers zijn gehaast en lezen teksten ‘scannend’. Hoe kunt u daar bij het schrijven van een tekst rekening mee houden? Hoe zorgt u ervoor dat uw boodschap duidelijk overkomt en u uw doel bereikt met uw tekst? 


 
okt.
31
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op zaterdag 18 november in Amsterdam. 


 
NOV.
09
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 
NOV.
28
Complete training spelling  
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 

 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?
Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.
Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief