Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
20 oktober 2016
 
agisme (het)
betekenis
beoordeling of discriminatie op grond van leeftijd
 
uitspraak
[a-zjis-muh]

citaat
"Ik wil al een tijdje schrijven over Heidi Klum. (...) Frau Klum, laten we dat vooraf vaststellen, heeft een lichaam waar we tegen opkijken. Ik wil bijna zeggen: en dát voor een 46-jarige, maar dat zou agisme zijn."
Bron: Graag geziene rodelopergasten (Jossinne Modderman, Volkskrant Magazine, 14 oktober 2016)

woordfeit
Het woord agisme is een vernederlandsing van het Engelse ageism, ook gespeld als agism, óf van het Franse âgisme. Volgens Van Dale heeft het in het Nederlands de Frans aandoende uitspraak 'a-zjis-muh', maar het valt zeker niet uit te sluiten dat veel mensen het meer op z'n Engels uitspreken: als 'ee-dzjis-muh'. Het woord is in het Engels of het Frans afgeleid van age dan wel âge 'leeftijd'.
Het Engels heeft het woord age in de Middeleeuwen overigens uit het Frans overgenomen. Dat Franse woord komt van het Latijnse aetas 'leeftijd', een woord dat verwant is aan aevum 'tijdperk', en dat is in de verte weer verwant aan ons woord eeuw
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Word lid van Onze Taal
 

Als lid van Onze Taal ontvangt u tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal. Ook kunt u gratis taalvragen stellen via e-mail en krijgt u korting op taaltrainingen en congressen van Onze Taal.
 
U kunt Onze Taal van november 2016 tot en met december 2017 ontvangen voor € 46,- (i.p.v. € 56,65) en krijgt dan het boekje Waar komt pindakaas vandaan?  cadeau.

Word lid of geef een abonnement cadeau!
Aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief