Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
6 september 2016
 
antithese (de)
betekenis
tegenstelling
  
uitspraak
[an-tie-tee-zuh]

citaat
"Dit zijn beslissingen die nooit werden goedgekeurd door de Braziliaanse bevolking. Of je dat nu een coup noemt of iets anders, dit is de antithese van democratie, een directe aanval op de democratie."
Bron: Afzetting president Brazilië is neoliberale staatsgreep (Lode Vanoost, DeWereldMorgen, 1 september 2016)

woordfeit
Een uitspraak of stelling is een these, ontleend aan het klassiek Griekse woord thesis voor 'onderwerp, thema, stelling'. Het tegengestelde ervan is de antithese. Dat woord bevat het voorvoegsel anti- 'tegen': het is dus letterlijk een tegen-stelling. Als de these en de antithese op een of andere manier verenigd kunnen worden, ontstaat een synthese, een eenheid, samenvoeging, verbinding, met het voorvoegsel syn- 'samen'.
Antithese wordt ook wel gebruikt om twee tegengestelde begrippen samen aan te duiden. Het gaat dan om een veelvoorkomende stijlfiguur: 'op leven en dood', 'alles of niets', 'door dik en dun', 'wit en zwart'.
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Download onze nieuwe brochure!
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
sept
17
Complete training spelling
Amsterdam (1 dag)
In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen- of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.  
Bekijk het filmpje over deze training.
 
sept
24
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren 's morgens de revue. 's Middags staat het juiste gebruik van komma's, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. 
Bekijk het filmpje over deze training.
 
nov
12
Opfristraining taalregels
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.  
Bekijk het filmpje over deze training.
 
TAAL
1o
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Binnen een organisatie is er soms behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Onze Taal kan een training op maat geven in uw organisatie. 

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief