dinsdag 18 augustus 2009
ARCHETYPE
UIT:
Sidderen voor de taalmeesteres (Onze Taal, Nu.nl, 18 augustus 2009)

CONTEXT:
Als je dan eindelijk zelf mag kiezen aan welke kant je staat, kies je natuurlijk niet de rol van het slachtoffer. Nee, je verplaatst je in de schoolmeester. Zo gaat het in taalspelletjes en ook in andere quizzen – met Anne Robinson in The weakest link als ARCHETYPE van de strenge juf.

BETEKENIS:
oorspronkelijke vorm, oerbeeld

UITSPRAAK:
[ar-chuh-tie-puh]

WOORDFEIT:
"Naast de algemene betekenis van het allereerste, oorspronkelijke model van iets, wordt de term vooral gebruikt in de betekenis die Jung eraan gaf: de overgeërfde, onbewuste ideeën en beelden die de componenten vormen van het collectieve onbewuste." Zo omschrijft het Woordenboek van de psychologie het begrip archetype, een van oorsprong Grieks woord voor 'voorbeeld, origineel' (van archè 'begin, eerste' en tupos 'geslagen vorm, model').
De psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung (1875-1961) bedoelde met het collectief onbewuste dat mensen niet alleen biologische kenmerken van hun (voor)ouders erven maar ook geestelijke concepten, zoals angsten en droombeelden. Zo bevat onze geest ook archetypen: oerconcepten van bijvoorbeeld 'de moeder', 'de dood', 'de ring' en 'het vuur'.





5 nummers voor 13,50

Aanmelden of afmelden
Archief
Woordpost is een uitgave van het Genootschap Onze Taal.
Deze nieuwsbrief wordt op dinsdag en donderdag gratis per e-mail naar belangstellenden gestuurd.