Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
15 januari 2018
 
balsturig
betekenis
koppig, niet bereid te luisteren
   
uitspraak
[bal-stuu-ruhg]

citaat
“Een week onderhandelen heeft een blauwdruk opgeleverd voor een nieuwe Duitse regering. Nu kan het echte werk beginnen, als de balsturige SPD-achterban geen roet in het eten gooit.”
Bron: Rood protest tegen blauwdruk Merkel IV (Erik Ziarczyk, De Tijd, 13 januari 2018)

woordfeit
Balsturig combineert het werkwoord sturen met het verouderde woord(deel) bal- in de betekenis ‘slecht’; balsturig is dus letterlijk ‘moeilijk te (be)sturen’ en figuurlijk ‘koppig, onhandelbaar’ (en vroeger ook ‘grillig’). Andere woorden met hetzelfde bal- zijn baldadig en balorig. Baldadig is van oorsprong ‘slechte daden verrichtend’, en nu vooral ‘uitgelaten, overmoedig, vernielzuchtig’. Balorig (oorspronkelijk balhorig) is ‘slecht horend, slecht luisterend’, oftewel ‘dwars, onwillig, ontevreden’.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
De nieuwe Onze Taal
 
Hoe kun je spreken zonder stem? Dat is een prangend probleem voor mensen die bijvoorbeeld door ALS ernstig verlamd zijn. Het januarinummer van Onze Taal legt uit welke oplossing de wetenschap sinds kort voor hen heeft: via een ‘mentale muisklik’ kunnen letters worden weergegeven en uitgesproken.

Verder in dit nummer een mooie, uitvoerige beschouwing over constructies als ‘Als ware zij gehuwd was’, een ode aan de taal van dichter-schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, een stuk over hoe Arabisch leren kan leiden tot meer begrip voor inburgeraars, en de introductie van een nieuwe taalvorm: het ‘eologisme’ (aardevermindering: klimaatverandering; eisgids: handboek voor advocaten).

Lees meer.

Nog geen lid? Maak gebruik van onze aanbieding:
word nú lid van Onze Taal (voor heel 2018) en ontvang 10% korting. 
Bekijk de aanbieding
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief