Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
23 maart 2017
 
balts (de)
betekenis
paringsdans, paringsspel bij dieren

uitspraak
[balts]

citaat
“Opvallend (...) zijn hun enorm verbrede en verlengde onderpoten. Daarmee zwaaiden ze hevig om de aandacht van vrouwtjes te trekken en tegelijkertijd concurrerende minnaars af te slaan. Dat ze hun poten moeten hebben gebruikt voor de balts leiden de onderzoekers af uit het gedrag van verwante, nog niet uitgestorven libellensoorten.”
Bron: Uitgestorven libellen al baltsende in barnsteen vereeuwigd (Cor Speksnijder, de Volkskrant, 20 maart 2017)

woordfeit
Het begrip balts (en het bijbehorende werkwoord baltsen) omvat het maken van bewegingen en geluiden waarmee dieren een potentiële partner proberen te verleiden tot gezamenlijke voortplanting. Het baltsen kennen we vooral van vogels, maar het gedrag komt ook bij andere dieren voor, zoals vissen en insecten.
Balts is ontleend aan het Duitse Balz, dat al in de veertiende eeuw voorkwam. Waarschijnlijk is Balz een verbastering van het middeleeuws Latijnse ballatio, dat ‘dans’ betekent; een balts ziet er door de bijzondere bewegingen namelijk uit als een soort dans. Ballatio is een afleiding van het werkwoord ballare ‘dansen’, waar we (via via) ook de woorden bal (‘dansfeest’), ballet, ballerina en ballade aan te danken hebben.
 
 
 
Vacature: directeur van Onze Taal
 
Het Genootschap Onze Taal is dé vereniging voor iedereen die geïnteresseerd is in taal. De 28.000 leden ontvangen het maandblad Onze Taal. Daarnaast heeft de vereniging een zeer goed bezochte website, en veel fans op de sociale media. Verder verzorgt het genootschap trainingen, en geeft het boeken, kalenders en een agenda uit. Eens in de twee jaar organiseert Onze Taal een groot publiekscongres.

Namens het bestuur is Boyden Global Executive Search op zoek naar een nieuwe directeur (met ingang van 1 juli 2017). 
Lees het functieprofiel
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief