Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
5 december 2016
 
berokkenen
betekenis
veroorzaken
  
uitspraak
[buh-rok-kuh-nuhn]

citaat
“De aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel hebben de Belgische economie 2,4 miljard euro aan schade berokkend. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).”
Bron: Economische schade aanslagen België 2,4 miljard (Len Maessen, NRC, 3 december 2016)

woordfeit
Berokkenen is afgeleid van het Middelnederlandse werkwoord rocken, dat het zelfstandig naamwoord rocke(n) bevat. Een rocke(n) of spinrokken was een hulpmiddel bij het spinnen: een stok waarop men het vlas of de wol kon winden voordat men ging spinnen. Het werkwoord rocken betekende letterlijk ‘vlas of wol op het spinrokken winden’. Figuurlijk kreeg rocken al in de vijftiende eeuw de betekenis ‘op touw zetten, beramen’; in de eeuw daarna ontstond naast rocken de vorm rockenen en werd het voorvoegsel be- toegevoegd. Langzamerhand kon het woord alleen nog maar figuurlijk gebruikt worden en ook vrijwel alleen nog in negatieve zin. Tot op de dag van vandaag wordt berokkenen vooral gecombineerd met schade, kwaad, leed, verdriet, enz.
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Decembernummer Onze Taal
 
Afgelopen weekeinde lag het decembernummer van Onze Taal bij alle leden in de – al dan niet digitale – brievenbus. In dat nummer aandacht voor de taalbonbondozen van het Meertens Instituut, voor de vraag of de computer het Groot Dictee zou kunnen winnen, voor het verdwijnen van de tweede naamval, en voor een terugblik van prominente taalgebruikers op het taaljaar. De volledige inhoudsopgave staat op de website van Onze Taal

Cadeautip: geef in de decembermaand iemand een proefabonnement.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief