Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
8 september 2016
 
bourgeois
betekenis
(klein)burgerlijk, bekrompen
  
uitspraak
[boer-zjwa]

citaat
"Foer neemt een slokje koffie. 'Vijf jaar geleden had ik gedacht dat zulke dingen niets met literatuur te maken hadden, dat ze bourgeois waren, dat ze het verhaal ontoegankelijk zouden maken, of gewoon te huiselijk.'"
Bron: Jonathan Safran Foer: 'Het gaat om wat je doet' (Arjen Fortuin, Nrc.nl, 7 september 2016)

woordfeit
Het Franse leenwoord bourgeois kan zowel een zelfstandig naamwoord ('burger') zijn als een bijvoeglijk naamwoord ('burgerlijk'). Het is terug te voeren op bourg 'marktplaats, vestingstad', dat op het Latijnse burgus voor 'burcht' teruggaat.
In de negentiende eeuw werden de begrippen bourgeois en bourgeoisie populair in politieke kringen en theorieën. Met bourgeoisie werd de gegoede burgerij of middenklasse aangeduid, de burgers die bezittingen hebben en niet tot de arbeiders, militairen of cultureel-intellectuele elite gerekend worden.
Wie het goed heeft en bezittingen heeft, wil dat over het algemeen graag zo houden. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat bourgeois, net als burgerlijk, behalve een neutrale betekenis ook de betekenis 'behoudend, conservatief, bekrompen' heeft gekregen.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Nieuw: Taalkalender en Taalagenda 2017
 

De Taalkalender en Taalagenda van het Genootschap Onze Taal zijn net verschenen. U kunt ze bestellen in onze webwinkel. Als u de agenda en de kalender samen bestelt, krijgt u korting.

P.S. Voor de kleine taalliefhebbers is er uiteraard weer een Kindertaalkalender, gemaakt in samenwerking met Kidsweek. Ook als u de de Taalkalender en de Kindertaalkalender tegelijkertijd bestelt, krijgt u korting!
 
Nu met gratis Onze Taal-agenda-elastiek bij uw bestelling!

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief