Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
25 juni 2018
 
brisant
betekenis
explosief, ophef veroorzakend

uitspraak
[brie-zant]

citaat
“Een half jaar geleden bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een brisant rapport uit. Oud en Nieuw blijkt veruit de onveiligste gebeurtenis van het jaar in de publieke ruimte.”
Bron: Soft kabinetsbesluit Oud en Nieuw schaadt veiligheid burger (Jan Keunen en Tjeerd de Faber, de Volkskrant, 20 juni 2018)

woordfeit
Brisant komt uit het Frans en betekent in die taal letterlijk ‘brekend, verbrijzelend’: het is het tegenwoordig deelwoord van briser ‘breken, verbrijzelen’. De oorsprong van dat werkwoord ligt in het vulgair Latijn: brisare of brisiare betekent in die taal ook ‘breken’. (Het vulgair Latijn was als het ware de overgangsvorm tussen het klassiek Latijn en de daaruit voortgekomen Romaanse talen: Frans, Italiaans, Spaans, enz.) De verdere herkomst van bris(i)are is niet duidelijk.
In het Nederlands betekent brisant in eerste instantie ‘snel ontploffend, explosief’. Daarnaast is er de figuurlijke betekenis ‘tot grote problemen leidend, ophef veroorzakend’. Die komt tegenwoordig veel voor in relatie tot rapporten, dossiers, uitspraken en dergelijke. Eind vorig jaar stond in Onze Taal een kort artikel over deze relatief nieuwe vorm van beeldspraak.
 
 
 

Advertentie
20e Colloquium Neerlandicum: ‘Nederlands in beweging

 

Het 20e Colloquium Neerlandicum vindt plaats van 27 tot en met 31 augustus 2018 en wordt georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) en de K.U. Leuven.

In de afgelopen decennia is de internationale neerlandistiek uitgegroeid tot een dynamische, veelzijdige gemeenschap van onderzoekers, docenten en vertalers.
Het driejaarlijkse Colloquium Neerlandicum is voor IVN-leden en andere geïnteresseerden dé gelegenheid om resultaten, ideeën, ervaringen en ‘best practices’ uit te wisselen. Daarnaast biedt het colloquium bij uitstek de mogelijkheid om het netwerk van de internationale neerlandistiek te verstevigen en uit te breiden.

In 2018 zullen naar verwachting circa 300 docenten en onderzoekers bij elkaar komen in Leuven. Bekijk het programma.

Meer informatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief