Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
24 maart 2016
 
burlesk
betekenis
plat of overdreven komisch
  
uitspraak
[bur-lesk]

citaat
"Deze vaderfiguur duwt met één hand een wagentje voort met daarin iets dat lijkt op een lachende maiskolf: de baby. (...) Een als 'werkende moeder' aangeprezen popje kijkt goedkeurend toe. (...) Ik piekerde over de invloed van dit burleske tafereeltje op jonge kinderen."
Bron: Met een George Michael-poppetje gaan we de genderoorlog niet winnen (Sylvia Witteman, de Volkskrant, 23 maart 2016)

woordfeit
In de achttiende eeuw nam het Nederlands het Franse bijvoeglijk naamwoord burlesque over als burlesk 'komisch, plat-grappig. Het Frans dankt het aan het Italiaans, waar burlesco het bijvoeglijk naamwoord is bij burla 'grap, scherts'. Het is mogelijk dat er aan de basis hiervan ooit een Latijns woord gelegen heeft voor 'grove wollen stof', die als 'boerse stof/kleding' werd gezien.
Naast burlesk kent het Nederlands ook het zelfstandig naamwoord burleske: dat is een komisch of kluchtig gedicht, toneel- of muziekstuk.
 
 
 
Het nieuwe nummer van Onze Taal!
 
Hoe raken vluchte­lingen thuis in de Nederlandse taal? Waar komt het woord bril vandaan? En hoe begint taal­verandering?
Lees het in de nieuwe Onze Taal.

Nog geen lid van Onze Taal? Profiteer nu van de aanbieding en u ontvangt het tijdschrift begin april.
Word lid
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief