Online lezen  |  Afmelden
28 januari 2016
 
caleidoscopisch
betekenis
bont, veelkleurig, vol mooie patronen
 
uitspraak
[ka-lei-dos-koo-pies]

citaat
"Dat zijn bloemige en plantaardige vormen in contrastrijke kleur getekend en geformuleerd. Voor die bonte lichtheid en dat alles caleidoscopisch door elkaar heen vind ik nauwelijks woorden."
Bron: Kijken. Wiegen in de warme wind (Rudi Fuchs, De Groene Amsterdammer, 20 januari 2016)

woordfeit
Caleidoscopisch is het bijvoeglijk naamwoord bij caleidoscoop, een buis of koker waarin je - door eraan te draaien - mooie, veelkleurige beelden en patronen ziet. Door spiegels aan de binnenkant ontstaat een meervoudig symmetrisch effect. Daardoor heeft caleidoscopisch de betekenis 'bont, veelkleurig', en in figuurlijk gebruik ook 'met veel verschillende invalshoeken'.
Het woord is in 1817 bedacht door de Schotse uitvinder ervan, Sir David Brewster: hij vormde kaleidoscope op basis van de Griekse woorden kalos 'mooi', eidos 'beeld' en skopein 'kijken'. Een 'mooibeeldkijker' of 'mooiebeeldenkijker' dus eigenlijk.
 
 
 
Taalagenda 2016
 
In de Taalagenda van Onze Taal, een handige bureau-agenda in ringband met taal als thema, vindt u iedere maand een taaltest, taalkronkels, en informatieve stukjes over taalmythes en valse vrienden. U kunt deze agenda bestellen in onze webwinkel
Bestel nu
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief