donderdag 20 maart 2014
 
 

canvassen

betekenis

werven, vooral van kiezers door politici

uitspraak

[kan-vas-suhn]

citaat

"Canvassen is dus niets voor mij, maar dat komt doordat ik me er enigszins plaatsvervangend voor schaam. Ik zou het verdommen in zo'n rare bodywarmer een eventuele kiezer een speldje, narcis of mok te geven."
Bron: Een partij die mij ballonnen en een roos geeft, ziet mij als een peuter (Theodor Holman, Het Parool, 17 maart 2014)

woordfeit

Canvassen komt uit het Engels: to canvas(s) duidt het werven van kiezers aan. Het houdt vaak in dat politici huis aan huis aanbellen om stemmers voor zich te winnen.
Canvas(s) gaat terug op het Latijnse cannabis 'hennep'. Van hennep is onder meer touw te maken en canvas: 'sterk linnen weefsel, (schilders)doek'. Als werkwoord kon to canvas(s) in de zestiende eeuw duiden op 'het opgooien en vangen van mensen in een canvasdoek' – als sport of als straf. Gaandeweg kreeg het allerlei andere betekenissen: 'aanvallen, bekritiseren', 'discussiëren', 'nauwkeurig onderzoeken (onder andere van uitgebrachte stemmen)', 'peilen' en 'steun zoeken'. Daar is de politieke betekenis 'kiezers werven' bij gekomen. In die laatste betekenis is het woord in het Nederlands terechtgekomen.

 
 
 
   
 
   Aan-/afmelden  Archief  
 
  Woordpost is een gratis uitgave van het Genootschap Onze Taal. Deze nieuwsbrief verschijnt op dinsdag en donderdag.