Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
6 juli 2017
 
casus belli (de)
betekenis
aanleiding tot oorlog (ook figuurlijk gebruikt)

uitspraak
[ka-zus bel-lie]

citaat
“Dat thema heeft de kemalistische partij CHP aangegrepen om haar eenheid te herstellen, en in de tegenaanval te gaan. Directe casus belli is de veroordeling van journalist-volksvertegenwoordiger Kadri Enis Berberoğlu tot 25 jaar gevangenis omdat hij ‘staatsgeheimen heeft onthuld’.”
Bron: De koppige terugkeer van de Turkse republikeinen (CHP) (Lukas De Vos, Deredactie.be, 4 juli 2017)

woordfeit
Casus belli is een Latijnse woordgroep die meestal vertaald wordt als ‘aanleiding tot (de) oorlog’ of ‘rechtvaardiging van (de) oorlog’. De uitdrukking verwijst naar een handeling of gebeurtenis die als reden wordt gezien om tot oorlog over te gaan. Het hoeft daarbij overigens niet altijd om een letterlijke oorlog te gaan; er kan ook een andere, al dan niet figuurlijke, strijd of aanval bedoeld zijn.
Het Latijnse casus betekent onder meer ‘geval, gebeurtenis, situatie’; het is een afleiding van het werkwoord cadere ‘vallen’. Belli is de tweede naamval (genitivus) van bellum ‘oorlog’. Dat woord komt in het Nederlands ook voor in het woord interbellum: ‘periode tussen twee oorlogen’.

Voor uitleg over het woord kemalistisch (in de eerste zin van het citaat) verwijzen we graag naar onze Woordpost-aflevering van 19 juli 2016.
 
 
 
Woordpost in de zomer
Vanaf vandaag tot eind augustus verschijnt Woordpost eenmaal per week (in principe op donderdag).
 
 
Aanbod van Onze Taal
Juninummer Onze Taal
 
Waarom heet jodium jodium? En broom broom? En is het nu platinum of platina? In het juninummer van Onze Taal geeft wetenschapsjournalist Hans van Maanen grondige en soms verrassende antwoorden op deze en andere vragen over de namen van scheikundige elementen.

In dit nummer ook een prikkelend interview met professor Anna Bosmans, die zich afvraagt of dyslexie eigenlijk wel bestaat, een stuk over (te) strenge taalregels, en opmerkelijk nieuws over een Engelse ‘taalridder’, die ’s nachts met zijn lans spelfouten in de openbare ruimte verbetert.
En verder Kees van Kooten over boeken die je ‘gehad’ hebt. En nog veel meer.

Interesse in dit nummer en nog geen lid van Onze Taal?
Neem dan nu een proefabonnement; dat kan al vanaf € 19,75.
Neem een proefabonnement
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief