Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
18 oktober 2016
 
categorische imperatief (de)
betekenis
gebod met algemene geldigheid
   
uitspraak
[ka-tuh-go-rie-suh im-puh-ra-tief] of [im-puh-ra-tief]
 
citaat
"De beledigingen aan het adres van Afro-Amerikanen vielen nog te negeren door het Republikeinse partij-establishment (...). Maar Trumps 'Grab 'em by the pussy'-uitspraak is een categorische imperatief voor de omgang met álle vrouwen."
Bron: Trumps misogynie is passé – en hijzelf nu ook (Stephan Sanders, De Groene Amsterdammer, 11 oktober 2016)

woordfeit
De aanduiding categorische imperatief komt uit het gedachtegoed van de achttiende-eeuwse filosoof Kant. Het is een gebod met algemene, universele geldigheid: een gebod waarvan iedereen zou wensen dat anderen zich eraan houden, en waaraan jij je zelf dus ook houdt.
Categorisch betekent 'stellig, onvoorwaardelijk, beslist'; het komt van het Latijnse categoricus 'beslist'. Een imperatief is een 'gebod', in het bijzonder een gebod in ethische zin. Ook deze term gaat op het Latijn terug: het werkwoord imperare betekent 'bevelen' en het bijbehorende bijvoeglijk naamwoord imperativus 'behorend bij een bevel'.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Kindertaalkalender 2017
 

Voor de kleine taalliefhebbers is er weer de Kindertaalkalender, gemaakt door Onze Taal in samenwerking met Kidsweek. Boordevol raadsels, taalkronkels en uitdrukkingen. Waarom heet een tank eigenlijk 'tank'? Zie jij de twee betekenissen van 'De politie denkt dat de dieven gestoord zijn'?

Korting Als u de Kindertaalkalender en de 'gewone' Taalkalender samen bestelt, krijgt u korting

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief