Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
4 februari 2016
 
caucus (de)
betekenis
(hier:) partijbijeenkomst om kandidaten voor een verkiezing te selecteren
  
uitspraak
[kau-kus] of [-kus]

citaat
"De uitslag van de caucus in Iowa doet vermoeden dat de voorverkiezingen nog wel een tijdje kunnen doorgaan. Zowel bij de republikeinen als bij de democraten vindt de gedoodverfde favoriet stevige tegenstand op zijn of haar weg."
Bron: Wat nu Clinton en Trump? (Bert De Vroey, DeRedactie.be, 3 februari 2016)

woordfeit
Het Engelse woord caucus kan verschillende betekenissen hebben, zoals 'partijvergadering', 'fractie' en 'bijeenkomst om te bemiddelen in een conflict'. In de context van de Amerikaanse presidentsverkiezingen (zoals hierboven) gaat het vaak om een bijeenkomst van een politieke partij, waarbij presidentskandidaten zichzelf kunnen voorstellen en profileren. De bijeenkomst is meteen een soort opiniepeiling: welke kandidaat maakt de meeste kans?
De herkomst van caucus is niet helemaal zeker. Het ziet eruit als Latijn, maar komt vermoedelijk uit het Algonkin, een indianentaal.
 
 
 
(Advertentie)
Neem een abonnement op Kidsweek voor maar 15 euro
 
En krijg de Kindertaalkalender 2016 cadeau!

Kidsweek is dé krant voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, met elke donderdag het laatste nieuws uit binnen- en buitenland. Zo blijven kinderen op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt en ervaren ze hoe leuk lezen is!
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief