Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
10 november 2016
 
cesuur (de)
betekenis
(hier:) omslag, wijziging, scheiding tussen twee periodes

uitspraak
[see-zuur]

citaat
“‘Zelfs de zon kan niet opboksen tegen een dergelijke cesuur, zoals ze die in de Verenigde Staten sinds mensenheugenis niet meer hebben beleefd.’ Zo dramatisch begon publicist Stefan Kornelius zijn commentaar in de Süddeutsche Zeitung. Die zon is een verwijzing naar de woorden van Obama, dat ook vandaag de zon boven de VS gewoon zal opgaan.”
Bron: Bondskanselier Merkel biedt Trump ‘nauwe samenwerking’ aan (Sterre Lindhout, de Volkskrant, 9 november 2016)

woordfeit
Met cesuur wordt tegenwoordig vaak een radicale omslag in een ontwikkeling of een breuklijn in de geschiedenis aangeduid, of een opvallende wijziging van iemands gedrag of standpunt.
Van oorsprong is cesuur een term uit de poëzie: een rustpunt of korte pauze in een dichtregel, veelal bedoeld om het metrum te onderbreken; een synoniem is verssnede. In de muziek heeft cesuur een vergelijkbare betekenis.
Cesuur komt van het Latijnse caesura, dat ook al de betekenis 'verssnede' kon hebben. De oorspronkelijke betekenis is 'snede, het afhakken': caesura is een afleiding van het werkwoord caedere 'hakken, snijden'.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Taalkalender en Taalagenda 2017
 

De Taalkalender en Taalagenda van Onze Taal zijn onlangs verschenen. U kunt ze bestellen in onze webwinkel. Als u de agenda en de kalender samen bestelt, krijgt u korting.

P.S. Voor de kleine taalliefhebbers is er uiteraard weer een Kindertaalkalender, gemaakt in samenwerking met Kidsweek. Ook als u de Taalkalender en de Kindertaalkalender tegelijkertijd bestelt, krijgt u korting!
 
Nu met gratis Onze Taal-agenda-elastiek bij uw bestelling!

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief