Woordpost is vernieuwd! Online lezen  |  Afmelden
19 januari 2016
 
comestibles (de)
betekenis
fijne, speciale eetwaren; delicatessen

uitspraak
[koo-mes-tie-bluh(s)]

citaat
"Het twee-koekjes-ritueel (en daarna de trommel dicht) heeft het samen met spruitjesgeur gebracht tot typisch cliché van de benepen jaren vijftig, iets waar nu collectief van gegruwd wordt. Maar in de haast om afstand te nemen van die zuinigheid wordt vergeten dat koekjes en taart destijds luxe comestibles waren, die nooit gedachteloos achterover werden geslagen."
Bron: Mijn gasten schrokken de taart in één keer op (Beatrijs Ritsema, Trouw, 17 januari 2016)

woordfeit
Het woord comestibles is in de negentiende eeuw uit het Frans overgenomen. Letterlijk betekent het 'eetbaarheden, dingen die eetbaar zijn': comestibles is een verzelfstandiging van het bijvoeglijk naamwoord comestible 'eetbaar'. Dat komt van het middeleeuws Latijnse comestibilis 'eetbaar', een afleiding van comedere - comessus 'eten' met het achtervoegsel -(i)bilis '-baar'.
Kenners van de Bommel-verhalen van Marten Toonder zullen dit woord misschien associëren met kruidenier Grootgrut, die in die verhalen enkele keren wordt voorgesteld als "handelaar in comestibles en fijnere kruidenierswaren".
 
 
Taalagenda 2016
 
In de Taalagenda van Onze Taal, een handige bureau-agenda in ringband met taal als thema, vindt u iedere maand een taaltest, taalkronkels, en informatieve stukjes over taalmythes en valse vrienden. U kunt deze agenda bestellen in onze webwinkel
Bestel nu
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief