Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
11 december 2017
 
congé (de/het)
betekenis
ontslag
 
uitspraak
[ko(n)-zjee]

citaat
“Voor Koorman kwam zijn congé niet als een verrassing. De 50-jarige oud-voetballer van De Graafschap en FC Zwolle wist dat na het vertrek van Dennis Bekking en Leon Vlemmings ook zijn dagen geteld waren in De Adelaarshorst.”
Bron: Koorman ontslagen, Boerebach blijft aan bij GA Eagles (Dennis Arentsen, De Stentor, 5 december 2017)

woordfeit
Congé is een in de zestiende eeuw aan het Frans ontleend woord dat zowel ‘ontslag’ kan betekenen als ‘verlof, vakantie’. De eerste betekenis is het gewoonst, met name in Nederland; in Vlaanderen komt de tweede betekenis ook veel voor.
Het Franse congé is via enkele tussenvormen (zoals cunget en cumgiet) afkomstig van het Latijnse woord commeatus, dat onder meer ‘het komen en gaan’, ‘vrije doorgang’ en ‘verlof’ betekent. Dit woord is weer afgeleid van het werkwoord commeare, dat ‘heen en weer gaan’ of ‘met verlof zijn’ betekent.
 
 
 

Cadeautip: ‘Waar komt suikerspin vandaan?

 

Heeft poedelnaakt iets met een hond te maken? Waarom noemen we een praatziek persoon een kletsmajoor? Waar zit je op als je op je hurken zit?
Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt. Voor zulke momenten is er dit boekje, dat Onze Taal heeft gemaakt in samenwerking met het Instituut voor de Nederlandse Taal.
De herkomst van honderd alledaagse en ogenschijnlijk vanzelfsprekende woorden en uitdrukkingen passeert de revue. Vaak verrassend en altijd boeiend.
Een leuk cadeau-idee voor de feestdagen, of voor zomaar tussendoor.

Prijs: € 12,99.

Bestel het nu in onze webwinkel
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief