Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
15 december 2016
 
consigliere (de)
betekenis
raadgever van een maffiabaas
  
uitspraak
[kon-sie-lie-ee-ruh] of [kon-siel--ruh]
 
citaat
“In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over (...) liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.”
Bron: Judas van Astrid Holleeder verkocht aan bekende Amerikaanse uitgeverij Little, Brown (lebowskipublishers.nl, 14 december 2016)

woordfeit
Het Italiaanse woord consigliere betekent ‘raadgever’ en daarnaast ‘raadslid, lid van een (gemeente)raad’. Het woord komt in het Nederlands vooral voor in de context van de maffia. Daarbinnen is de consigliere degene die de baas adviseert.
Met consigliere is het Italiaanse consiglio verwant, dat zowel ‘raad, advies’ als ‘raad, vergadering’ betekent. Het gaat terug op het gelijkbetekenende Latijnse woord consilium, een variant van concilium, waaraan we ook een woord als concilie voor ‘kerkvergadering’ danken.
 
 
 
Geef Onze Taal als kerstcadeau
 

Een taalliefhebber verrassen met een origineel kerstcadeau?
Geef een abonnement op Onze Taal. 
Al vanaf € 19,75! 

Bij bestellingen voor 19 december kunnen we het eerste nummer toesturen om in te pakken als kerstcadeau. Voor lastminutebeslissers is er de uitprintbare cadeaubon.

Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief