Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
12 februari 2018
 
consortium (het)
betekenis
samenwerkingsverband van ondernemingen
  
uitspraak
[kon-sor-(t)sie-um]

citaat
“Grondschaarste en lokale weerstand leiden tot nieuwe vondsten. Een nieuw consortium wil drijvende zonnepanelen op de Noordzee plaatsen, andere bedrijven stoppen zonnecellen in de toplaag van verkeerswegen.”
Bron: Stormloop op grond voor zonneparken (Frank Straver, Trouw, 12 februari 2018)

woordfeit
Consortium is een van oorsprong Latijns woord met de betekenis ‘deelgenootschap’ of ‘gemeenschap van goederen, gezamenlijk bezit’. Het Latijnse consors betekent ‘gemeenschappelijk, een gelijk aandeel hebbend’ en ‘deelgenoot, metgezel’, en is opgebouwd uit con- ‘samen’ en sors ‘lot’. 
In een consortium verenigen ondernemingen of financiers zich voor kortere of langere tijd om gezamenlijk een bepaald (financieel) project uit te voeren.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Training zakelijk schrijven 
 

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen, nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan een training zakelijk schrijven bij Onze Taal. Er zijn nog vier plaatsen vrij voor de training van donderdag 15 maart in Amsterdam. 

Lees meer
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
 
 
mrt.
24
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.

Bekijk het filmpje over deze training.
Deze training wordt ook gegeven op donderdag 14 juni in Amsterdam. 


 
 
apr.
10
Complete training spelling  
Amsterdam (1 dag)

In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 
 
jun.
05
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. 

Bekijk het filmpje over deze training.


 
 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?
Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.
Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief