Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
12 juli 2016
 
corrumperen
betekenis
bederven, corrupt maken
 
uitspraak
[kor-rum-pee-ruhn]

citaat
"Over het al dan niet bestaan van machtsverslaving zijn boekenplanken vol geschreven. Over macht die doet verlangen naar nog meer macht, macht die corrumpeert, macht die onder de huid kruipt en zich in het zenuwstelsel nestelt, macht die lekker is."
Bron: De Houdini van Suriname bereidt een nieuwe ontsnapping voor (Sheila Sitalsing, de Volkskrant, 29 juni 2016)

woordfeit
Corrumperen wordt vaak gebruikt in de verbinding geld corrumpeert of macht corrumpeert, waarmee wordt uitgedrukt dat je van het bezit of de verlokking van geld of macht een slecht of corrupt mens wordt.
Corrumperen is ontleend aan het Latijnse corrumpere, dat onder meer 'bederven' (al dan niet in moreel opzicht) betekent en ook 'omkopen'. Een oudere betekenis van corrumpere is 'vernielen, vernietigen'; dit werkwoord is gevormd van com- 'samen' en rumpere 'breken'.
Het Latijnse voltooid deelwoord corruptus/corruptum leeft in het Nederlands voort als corrupt 'omkoopbaar'. Het bijbehorende zelfstandig naamwoord corruptio, waar wij corruptie aan te danken hebben, kon ook in het Latijn al 'omkoping' betekenen.
 
 
 
Uw hele team een 10 voor taal?
 
Binnen een organisatie is er soms behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Onze Taal kan een training op maat geven bij u in het bedrijf, of op een locatie naar keuze.

U kunt voor zo'n incompanytraining kiezen uit de volgende onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens, opfristraining taalregels en duidelijk schrijven. Ook combinaties zijn mogelijk.
Meer informatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief