Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
27 september 2016
 
culmineren
betekenis
het toppunt bereiken
  
uitspraak
[kul-mie-nee-ruhn]

citaat
"'Er is een grote vrijheid van spreken binnen mijn partij, maar er is geen vrijheid om anderen te chanteren.' Dat heeft N-VA-ondervoorzitter Sander Loones gezegd in BEL10 op Radio 1. (...) Vuye en Wouters gaven afgelopen weekend een opgemerkt interview in De Morgen. (...) Het incident culmineerde woensdagmiddag in het (zelfgekozen) ontslag van Vuye en Wouters."
Bron: Loones: ‘Binnen mijn partij is er geen vrijheid om anderen te chanteren’ (De Standaard, 22 september 2016)

woordfeit
Culmineren komt van het Franse culminer. Het gaat terug op het Latijnse woord culmen, dat 'hoogste punt, kruin, top' betekent en verwant is met columna 'kolom, pilaar, zuil'.
Aanvankelijk werd culmineren gebruikt wanneer een hemellichaam zijn hoogste stand bereikte. In de loop van de tijd werd het woord hoe langer hoe meer figuurlijk gebruikt voor 'het toppunt bereiken'.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Extra dik themanummer
 
Het tijdschrift Onze Taal verschijnt tien keer per jaar en is bedoeld voor iedereen die – voor werk, voor studie of privé – enthousiast is over taal en daar alles over wil weten.

Op 30 september verschijnt een bijzonder themanummer over journalistiek. Hoe kiezen Jeroen Pauw, Eva Jinek, Twan Huys en Matthijs van Nieuwkerk de juiste woorden om ervoor te zorgen dat hun gasten het achterste van hun tong laten zien? Welke taal gebruikt het NOS Journaal om het nieuws begrijpelijk uit te leggen? En het Jeugdjournaal?

Wat voor taaldiscussies woeden er op krantenredacties? Moet je bijvoorbeeld witte of blanke mensen schrijven?

Hoe brengen media nieuws óver taal?
Wat zijn de talige mores op de sociale media?

Om deze en veel andere vragen draait het in het extra dikke themanummer van Onze Taal, dat 30 september verschijnt. Het nummer is los te bestellen in de webwinkel.

Word lid of geef een abonnement cadeau! 
Aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief