Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
15 februari 2018
 
datsja (de)
betekenis
buitenverblijf
  
uitspraak
[dat-sja]

citaat
“Dinsdagavond gaf iemand uit de VVD-top enigszins besmuikt toe dat Zijlstra ook in kleine kring zijn verzinsel weleens had opgedist. ‘Hij vertelde zelfs dat er in die datsja flink werd gezopen.’ Op dat moment hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen, want het is vrij algemeen bekend dat Poetin geen alcohol drinkt.”
Bron: VVD heeft meer zorgen dan opvolging Zijlstra (Eric Vrijsen, Elsevier, 14 februari 2018)

woordfeit
Een Russisch buitenhuis of (houten) zomerhuis, met name van rijke Russen, wordt een datsja genoemd. De oorspronkelijke betekenis is ‘geschenk, een stuk grond geschonken door een vorst’. Het is afgeleid van het werkwoord dat’, dat ‘geven’ betekent.
Het woord datsja werd ten tijde van de Sovjet-Unie bekend, en is ofwel via Engelse nieuwsberichten ofwel via het Duits in het Nederlands terechtgekomen. Ook in de DDR, het voormalige Oost-Duitsland, werden volkstuintjes buiten de stad en buitenhuisjes wel Datscha of Datsche genoemd.
 
 
 
Aanbod van Onze Taal
Kindertaalkalender: nu 50% korting
 
Verwijst de plaatsnaam Knikkerdorp naar kinderspeelgoed? Waarom hebben mensen juist een ‘stok’ achter de deur nodig? En schrijf je nu ‘goochemerd’ of ‘googemerd’? Deze vragen komen voorbij in de eerste dagen van de Kindertaalkalender 2018.

Hebt u nog geen exemplaar kunnen bestellen? Wees er dan snel bij, want de kalender is bijna uitverkocht. De laatste exemplaren van de Kindertaalkalender 2018 zijn bij Onze Taal te koop, voor de gereduceerde prijs van € 7,50.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief