Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
16 april 2018
 
dendrochronoloog (de)
betekenis
iemand die onderzoek doet op het gebied van ouderdomsbepaling aan de hand van eigenschappen van bomen

uitspraak
[den-dro-chro-no-loog]

citaat
“In dennen tot op zo’n 4 kilometer afstand zijn de groeiringen opvallend dun, en bij één boom zijn vanaf 1945 negen jaar lang zelfs helemaal geen groeiringen ontstaan. Een teken van stress, aldus de Duitse dendrochronoloog Claudia Hartl, die het effect toevallig op het spoor kwam toen ze voor een klimaatreconstructie de boomringen rondom Kåfjord bestudeerde.”
Bron: Nazi’s brachten boomgroei in deel van Noorwegen tot stilstand (Maarten Keulemans, de Volkskrant, 11 april 2018)

woordfeit
Een dendrochronoloog is iemand die zich bezighoudt met dendrochronologie (ook wel jaarringenonderzoek genoemd). Dat is een vorm van onderzoek waarbij jaarringen oftewel groeiringen in bomen of hout worden bestudeerd om de ouderdom te bepalen of om meer te weten te komen over de geschiedenis van de boom of het hout in kwestie. (Zie ook de Wikipedia.) 
Het woorddeel dendro- komt van het Oudgriekse woord voor ‘boom’: dendron. Dit woord is ook in rododendron te herkennen; de naam van deze sierstruik betekent letterlijk ‘roosboom’ (rhodon is Grieks voor ‘roos’). In het deel -chronoloog/-chronologie zitten ook twee Griekse elementen: het woord chronos ‘tijd’ en het achtervoegsel -logia ‘studie, onderzoek, wetenschap’. Het losse woord chronologie betekent van oorsprong ‘tijdrekenkunde’, en meer in het bijzonder ‘opeenvolging (van gebeurtenissen) in de tijd’.
 
 
Aanbod van Onze Taal
Training zakelijk schrijven 
 

Hebt u een functie waarin u veel teksten schrijft (zoals brieven, e-mails, rapporten, offertes, websiteartikelen en nieuwsbrieven)? Bent u benieuwd hoe u uw teksten effectiever kunt maken en hoe u er meer structuur in kunt aanbrengen? Volg dan een training zakelijk schrijven bij Onze Taal. 
Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de training van vrijdag 8 juni in Amsterdam. 

Lees meer
 
 
Trainingskalender Onze Taal
 
 
jun.
14
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op. Meer informatie.

Bekijk het filmpje over deze training.


 
 
jun.
05
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal. Meer informatie.

Bekijk het filmpje over deze training.


 
 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen.

Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk. Meer informatie.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief