Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
8 juni 2017
 
discours (het)
betekenis
gesprek, discussie, vertoog
   
uitspraak
[dis-koer] of [dis-koers]

citaat
“Het actieplan van de regering tegen radicalisering dateert van begin 2015. Het voornemen wordt nu in de praktijk gebracht: ‘Het is de bedoeling dat we kleinschalige initiatieven ondersteunen waarbij boodschappen worden verspreid die het extremistische discours ondermijnen’, zegt Homans.”
Bron: ‘Tegenverhalen’ krijgen plaats in strijd tegen radicalisering (Metro België, 2 juni 2017)

woordfeit
Het woord discours komt uit het Frans. Het gaat terug op het Latijnse discursus ‘het uitvoerig spreken over iets’. Het werkwoord discurrere, waarvan dat is afgeleid, bestaat uit de elementen dis- ‘uiteen’ en currere ‘lopen, rennen’.
Vaak verwijst discours niet letterlijk naar een gesprek, maar naar het geheel van gespreksonderwerpen en de manier waarop daarover binnen een bepaalde groep gesproken wordt - in het citaat hierboven bijvoorbeeld in extremistische kringen.
 
 
 

(Advertentie)
I
k verf tot ik sterf 

 
In Ik verf tot ik sterf doen de initiatiefnemers van Slechteslogans.nl, Christine Liebrecht en Tefke van Dijk, een boekje open over opvallende reclameslogans. Van tenenkrommend slecht tot tamelijk briljant. De auteurs geven inzichten, achtergronden en vooral heel veel slogans. Zijn deze slogans echt zo erg? Oordeel zelf!

Het boek is op 7 juni verschenen en kost € 9,99. Het kan door Woordpost-lezers tot en met 19 juni in de AUP-webwinkel zonder verzendkosten worden besteld. Gebruik hiervoor de kortingscode: SlechteSlogans.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief