Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
30 maart 2017
 
dixit
betekenis
volgens, aldus; zei
  
uitspraak
[dik-sit]

citaat
“‘Vandaag schrijf ik, derhalve, om gevolg te geven aan de democratische beslissing van het volk van het Verenigd Koninkrijk.’
Ruim acht maanden na het referendum wordt er onomkeerbaar (dixit May) gehandeld.”
Bron: Wat betekent de brief van May? (Melle Garschagen, Nrc.nl, 29 maart 2017)

woordfeit
Dixit is een vorm van het Latijnse werkwoord dicere ‘zeggen, spreken’. Het is om precies te zijn de derde persoon enkelvoud van het perfectum, oftewel de voltooid tegenwoordige tijd: ‘hij/zij heeft gezegd’. Dixit is een synoniem van ‘volgens’, ‘aldus’, ‘zoals hij/zij zei’ of ‘zei hij/zij’.
In België komt dixit ook voor in de woorden dixitattest en dixitbriefje: een doktersbriefje (attest) waarop de arts weergeeft wat de patiënt heeft gezegd, “dixit”, zonder een eigen diagnose te (hebben kunnen) stellen. Of bijvoorbeeld een student echt ziek was of alleen maar spijbelde, is dan de vraag.
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Fris uw spellingkennis op met onze digitale spellingcursus!
 

De spellingregels van het Nederlands leren en ermee oefenen op uw computer: dat kan met onze spellingstick. In korte modules frist u uw kennis over de belangrijkste spellingregels op. De cursus bevat ook veel oefeningen en een eindtoets.
De spellingcursus staat op een usb-stick van 4 GB en is geschikt voor alle besturingssystemen. Er is veel geheugenruimte over, zodat u ook andere bestanden op de stick kunt opslaan. 

De spellingstick is ontwikkeld door communicatiebureau Hendrikx Van der Spek en het Genootschap Onze Taal.
De spellingstick is te koop in de webwinkel van Onze Taal. Prijs € 19,90.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief