Genootschap Onze Taal Online lezen  |  Afmelden
28 juli 2016
 
dystopie (de)
betekenis
afschrikwekkend toekomstbeeld
  
uitspraak
[dis-to-pie]

citaat
"Er is een wereld in aantocht waarin iedereen met een smartphone alles kan delen - zo'n dictatuur van transparantie als schrijver Dave Eggers al voorspelde in zijn roman 'The Circle'. Die dystopie blijft voorlopig uit, maar de journalistiek heeft er geduchte concurrentie bij nu iedereen een cameraploeg in zijn broekzak heeft."
Bron: Boven op het nieuws, zonder journalisten (Joris Belgers, Trouw, 26 juli 2016)

woordfeit
De Britse schrijver Thomas More beschreef in een invloedrijk boek uit 1516 een denkbeeldig land waar alles volmaakt was: de ideale samenleving. Hij noemde dat land (en het boek) Utopia. Daaraan danken we het woord utopie 'onbereikbaar ideaal, droombeeld'. More vormde de naam van de Griekse woorden ou 'niet' en topos 'plaats'; letterlijk was Utopia dus 'Nergensland', omdat zo'n plaats in zijn ogen niet echt kon bestaan.
In de twintigste eeuw ontstond een term voor het tegenovergestelde van een utopie: dystopie, een verre van ideale samenleving, oftewel een schrikbeeld. In dystopie zit het Griekse dys- 'moeilijk, slecht'.
 
 
 
(Aanbod van Onze Taal)
Leestekens
 
Hét boek voor iedereen die wil weten wanneer je welk leesteken gebruikt.

Leestekens is de volledigste interpunctiegids van het Nederlands, gemaakt door de taaladviseurs van Onze Taal. Er wordt uitgebreid in beschreven welke leestekens er allemaal zijn, wanneer je welk leesteken gebruikt en hoe je ze kunt combineren. Dit alles overzichtelijk gerangschikt en in duidelijke taal, met veel voorbeelden. Een must voor elke (tekst)schrijver, redacteur en corrector! 

Leestekens verschijnt rond 1 augustus.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief