donderdag 24 september 2015
 
 

equinox (de)

betekenis

moment in het jaar waarop dag en nacht vrijwel even lang duren

uitspraak

[ee-kwie-noks]

citaat

"Het tijdstip dat de zon precies loodrecht boven de evenaar van de aarde staat wordt herfstequinox of herfstpunt genoemd en valt in 2015 op 23 september – om 10.21 uur Nederlandse tijd om precies te zijn. Daarmee is de zomer officieel ten einde, en het najaar zal duren tot de winterzonnewende op 22 december om 05.48 uur. Dan volgt de lente-equinox, en met de zomerzonnewende is de cirkel rond."
Bron: Herfstequinox luidt einde van de zomer in (Lea Holtze, Wetenschap in Beeld, 23 september 2015)

woordfeit

In de zomer zijn de nachten kort en de dagen lang; 's winters is het andersom. Die lengtes veranderen gedurende het jaar geleidelijk. Twee keer per jaar zijn dag en nacht even lang: als de lente begint en als de herfst begint (dus eind maart en eind september). De dag- en nachtlengte zijn dan zelfs over de hele wereld vrijwel gelijk.
Dat moment wordt aangeduid met dag-en-nachtevening (waarin evening 'gelijkheid' betekent) of met equinox. Dit woord komt via het Franse équinoxe van het Latijnse aequinoctium, dat gevormd is van aequus 'gelijk' en nox 'nacht'. Ook het rechtstreeks aan het Latijn ontleende equinoctium komt in het Nederlands voor.

 
 
 
 


 
 
   Aan-/afmelden  Archief  
 
  Woordpost is een gratis uitgave van het Genootschap Onze Taal. Deze nieuwsbrief verschijnt op dinsdag en donderdag.